Contact

Laatste nieuws

EEN EUROPEES AVONTUUR VOOR ONZE SCHOOL

14 september 2021

EEN EUROPEES AVONTUUR VOOR ONZE SCHOOL

ZIN IN LEZEN!

Na de lange vakantie is iedereen in basisschool Klim-Op Bavegem het schooljaar goed gestart. Elke leerling heeft intussen zijn of haar plekje gevonden. Het oudercomité zorgde voor een hartelijke ontvangst van elke leerling op de eerste schooldag. Alle partners van de school wensen de leerlingen een fijn schooljaar toe. Het wordt een bijzonder schooljaar voor de leerkrachten: de school werd geselecteerd om inspirerende praktijkvoorbeelden rond leesonderwijs te bezoeken in zes Europese landen.

Basisschool Klim-Op profileert zich al jaren als ‘leesschool’ en zet sterk in op lezen, van de peuterklas tot het zesde leerjaar.  Het team is ervan overtuigd dat lezen dé belangrijkste 21e eeuwse vaardigheid is.  Internationaal onderzoek PIRLS (Progress in International Reading Literacy Study) geeft aan dat het niveau van Vlaamse leerlingen voor begrijpend lezen de voorbije tien jaar sterk is gedaald.  Samen met heel wat partners wil de Bavegemse basisschool daar iets aan doen.

De school diende een Erasmusproject om kennis te maken met onderwijsmethoden in innoverende scholen in Europa, vooral in landen waar lezen hoog scoort. Via praktijkvoorbeelden willen de leerkrachten kennismaken met nieuwe onderwijsmethoden en instrumenten om te werken aan leesbevordering en leesplezier om zo het niveau van het lezen naar een hoger niveau te tillen.

Basisschool Klim-Op krijgt een beurs en de komende twee jaar zal het team deelnemen aan job shadowing  en gestructureerde cursussen en opleidingsevenementen in Europa. Theoretische inzichten worden gecombineerd met praktijkvoorbeelden. Elk teamlid van Basisschool Klim-Op krijgt de komende twee schooljaren de kans om deel te nemen aan een buitenlands bezoek van één schoolweek. Zo staan bezoeken aan inspirerende scholen in Tsjechië, Slovenië, Finland, Ierland, Estland en Polen op het programma.  Het eerste internationaal bezoek gaat in oktober naar Slovenië. De dienst internationalisering van het Katholiek Onderwijs staat mee in voor de begeleiding. De leekrachten kijken erg uit naar deze Europese uitwisseling.

Foto: Het beleidsteam van Klim-Op Bavegem, directeur Jo Dedeurwaerder, zorgleerkracht Patricia Van den Berghe en beleidsmedewerker Stijn De Clercq leiden het Europees project in goede banen.

 

KARWEIDAG IN KLIM-OP BAVEGEM

28 augustus 2021

KARWEIDAG IN KLIM-OP BAVEGEM

Niet minder dan vijftig vrijwilligers staken de handen uit de mouwen tijdens de jaarlijkse Karweidag op school. ’s Ochtends werden alle stielmannen en –vrouwen verwelkomd met een kop koffie en een ontbijtkoek. Er werd een massa werk verzet: klusjes in de tuin en op de speelplaats werden aangepakt, stippen werden geschilderd, alle deuren en sloten werden nagekeken, de moestuin en kleutertuin werden opgefrist, bergingen werden opgeruimd… De school ligt er piekfijn bij om het nieuw schooljaar te starten en  de leerkrachten zijn  alle helpers heel dankbaar.

 

Foto: De grote groep vrijwilligers die tijdens de jaarlijkse karweidag de handen uit de mouwen stak.

 

 

Meer nieuws

Nieuwsbrief